torsdag, 26 august 2021 12:26

Nye funklende stjerner på himmelen i vakkert samspill

Sopran Eir Indrehaug i humørfylt opptreden Sopran Eir Indrehaug i humørfylt opptreden Foto: Roar Olsen

Det var ingen uheldig dag at jeg fredag den trettende møtte fremtidens musikere som skal gi Norge og utlandet mange gledelige musikalske opplevelser i konsertform eller i innspilninger av kjente komponister.

organist
Hannah Marie Carling ved orgelbenken i Hønefoss kirke. Foto: Roar Olsen

Norsk Ungdomssymfoniorkester NUSO ga de fremmøtte i Hønefoss kirke en konsert av de sjeldne. Etter en ukes opphold på Ringerike folkehøgskole med kontinuerlige øvinger og hyggelige sosiale møter med andre dyktige musikere i aldersgruppen 13 til 20 år var de klare for en fantastisk konsert, når den ettertraktede dirigent Torodd Wigum løftet dirigentstokken og samspillet startet med «Overture til Egmont» av Ludwig van Beethoven.

Oslo Filharmonien har skrevet om Ouverturen til Egmont tidligere og hentyder til de kraftige åpningsakkorder som setter den alvorstunge og mektige stemningen som har en musikalsk kraft og uttrykksfullhet som kan minne om Eroica-symfonien (symfoni nr. 3) og Skjebnesymfonien (symfoni nr. 5).

Nå er det på tide å starte utdeling av superlativer. Aldri hadde jeg trodd at en gjeng med ungdommer i Hønefoss kirke kunne målbinde publikum så til de grader. Hårene reiste seg på mine armer. Akustikken i Hønefoss kirke har jeg alltid opplevet som fantastisk med symfoniorkester, klassiske kvintetter, og oktetter og med sangsolister. Men når nærmere 100 musikalske ungdommer, i glede over å få lov til å spille sammen, gikk inn i den profesjonelle rolle, med en ukes felles arbeid og erfaring, var jeg var solgt. Hvor skulle denne konserten ende, slik som den fra første tone hadde truffet meg slik.
På tilhørerbenkene fikk vi igjen pusten og fikk en bitte liten pause før vi ble lokket med inn i, nok en flott musikalsk verden. Diktet Les filles de Cadix er skrevet av den franske dikteren Louis Charles Alfred de Musset i 1844. Vi ble tatt med inn i en verden av jenter i Cadiz, hvor sopran Eir Inderhaug frekt og forførende sang seg inn i alles hjerter til musikken skrevet av komponisten Leo Delibes.
Eir Inderhaug vant NRK Talentiaden for nøyaktig 30 år siden med hennes vakre sopranstemme. Tretti års sangerfaring og kroppsutrykk fra scener rundt om i verden har gjort henne bemerket rundt om.

Eir og Norsk Ungdomssymfoniorkester ga publikum også Gioacchino Rossinis «Una voce poco fa» fra Barberen i Sevilla hvor vi møtte «Rosina».

Fra Leonard Bernsteins Candide fikk vi møte Eir i «Glitter and be Gay». Hennes innlevelse og kroppsspråk i samspill med dirigenten ga oss mange smil glede under fremførelsen.
Siste nummer med Eir Inderhaug måtte avsluttes på en roligere måte og som ekstranummer før pause ble vi henført av vakkert arrangert toner fra George Gershwins opera «Porgy and Bess» med "Summertime".
Norsk Ungdomssymfoniorkester under dyktig ledelse av Torodd Wigum hadde nok en stor overraskelse til publikum i Hønefoss kirke. Vi skulle også bli kjent med Hannah Marie Carding som kanskje er mest kjent for hennes rolle i NRK-serien Presten med Bjarte Tjøstheim hvor hun spilte rollen som organisten.
Men etter vårt møte med Hannah Marie og det fantastiske klassiske verket av Camille Saint-Saëns og Symfoni nr. 3 (orgelsymfoni) så må er jeg glad for at hun takket ja til å bli med NUSO til Hønefoss for å gi oss klangfullhet fra Hønefoss kirkes 2239 orgelpiper i samspill med ungdommene på fioliner, bratsj, cello, kontrabass, fløyter, obo, klarinetter, fagotter, horn, trompeter, tromboner, tuba, slagverk, piano og kirkeorgel.
Dagen etter reiste alle musikere, dirigent og hjelpeinstruktører til Sofienberg kirke for å spille samme program nok engang til en utsolgt konsert i forbindelse med Oslo Kammermusikkfestival.

 

Sist redigert torsdag, 26 august 2021 12:34

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa