tirsdag, 13 september 2022 13:59

Fjell- og øyturer i sommerskrud

Rondane Rondane

Fjell- og øyturer i sommer Norge er ikke å fornekte når godværet slår til. Rondane, Ruten i Heime kommune, majestetiske fjell i Valldal krydret med stopp på Harøya ble uforglemmelige naturopplevelser.

 

Etter to år med nedstengning ble Norge gjenåpnet fra nyttår 2022. Reiserestriksjonene ble opphevet og forventningsfulle nordmenn planla og bestilte sydenturer over en lav sko. Men riset bak speilet var at mange ikke hadde fornyet passene sine. Når så leverandøren av pass og ID-kort ikke klarte å levere som forventet gikk reiseplanene opp i røyk for mange solhungrige nordmenn.

Lange ventelister

Ventelisten på å utstede nytt pass ble på flere måneder, noe som ødela reiseplanene for mange inkludert vår familie. Passet til kona gikk ut på nyåret. Hun dro til Hønefoss politikammer og regnet med at det ville være en smal sak å få nytt pass. Men der fikk hun beskjed om å komme tilbake i slutten av august for å bestille nytt pass.

Fjellturer

Hva gjør du når Syden-turen gikk opp i røyk? Jo, vi planla å dra på fjellturer i Rondane, Møre og Romsdal og Trøndelag. Første stopp var Smuksjøseter i hjertet av Rondane. To dagers opphold med knallvær gjorde dagsturene til Per Gynt hytta og omliggende fjellområder til en vakker naturopplevelse. Fra Rondane gikk turen til Nerskogen utenfor Oppdal der vi booket hytte på Airbnb til en rimelig penge. Det ble et avslappende opphold før vi dro videre til Kyrksæterøra. Her overnattet vi tre dager på Skogrand Camping. Første fjelltur var Dalumsfjellet som er et populært og flott utsiktspunkt like i nærheten av Kyrksæterøra. Helt sør-vest i Sør Trøndelag ligger fjellet Ruten som er 1040 meter over havet. Fjellet ligger på grensen mellom Hemne og Rindal kommune, og er den høyeste toppen i Hemne kommune. Utsikten var upåklagelig med vakre Trollheimen i det fjerne.

Herskapelig hotell

union hotell

Etter noen flotte dager i Sør Trødelag kjørte vi til Valldal der vi bl.a. besøkte Hotel Union Øye i Norangsfjorden. Dette er et av Europas mest herskapelige hotell, som har vært et attraktivt reisemål for fjellfolk, kongelige og forfattere i generasjoner. Helt siden åpningen i 1891 kan hotellets gjester nyte stillheten i storslåtte naturomgivelser. Rommene har fått navn etter kjente personer som har bodd der fra keiser Willhelm, Kong Oscar, Dronning Maud og Prinsesse Victoria. I tillegg har forfatterne Karen Blixen, Knut Hamsun, Henrik Ibsen, komponisten Edvard Grieg og polfarer Roald Amundsen vært der

Harøya og Sandøya

Vi avsluttet vår reise med et opphold på Harøya en øy i Ålesund kommune i Møre og Romsdal. Øya ligger ytterst i Romsdalskysten med Norskehavet rett utenfor. Harøya ligger vest for Harøyfjorden og er den nordligste og største av Nordøyane. Det største «fjellet» er Harøyburet 156 meter over havet med utsikt utover storhavet og nærliggende øyer og holmer. Her fikk vi oppleve storslått natur som ble kronet med en tur til Sandøya som bærer navnet med sitt rette. Vakkert sommervær og hvite sandstrender så langt øye kunne se, gjorde øy oppholdet til en uforglemmelig opplevelse.

fiskebaat haroya

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa