søndag, 17 april 2022 11:28

Beverhogst i Randselva

Skrevet av
På banen ved Holttangen er det mange spor etter bever På banen ved Holttangen er det mange spor etter bever Foto: Frank Tverran

Det er mye bever i Randselva. Nå om dagen smaker det ekstra godt med fersk bark.

Etter hvert som bestanden øker, vil det bli behov for stadig flere områder hvor de nye familiene kan etablere seg. Territoriet markeres med duftstoffer og beveren vil forsvare territoret sitt mot inntrengere fra andre familiegrupper.

Beverpar er monogame og holder sammen livet ut. Paringstiden er i tidsrommet desember til februar. Hunnen går drektig i litt over 100 dager og det er derfor meget mulig at det finnes nyfødte beverunger langs Randselva i disse vårdagene. En bever får 1-4 unger. Ungene blir i beverhytta de første to månedene.

En bever er ekspert på å felle trær. Den kan gnage over et 15-20 cm tykt tre i løpet av 20 minutter.

I den nederste delen av Randselva er det mest sansynlig at beveren bygger bolig inn i elveskråningene og at du derfor ikke ser den tradisjonelle beverhytta.

Jakt på bever er nå tillatt i tiden fra 1. oktober til 1. mai. Det vil si at bevermoren har småunger i tidsrommet april – juni, som altså delvis inngår i tiden når det er tillatt å drepe bever.

I Sverige og Finland er bever fredet. Ellers i Europa er den totalfredet. Ifølge Bernkonvensjonen blir bever betraktet som hensynskrevende dyreart, på linje med for eksempel gaupe. Derfor bør vi betrakte vår beverstamme i Norge som svært verdifull og unik.

bever2

Noen steder kan det bli for mye bever. Foto: Ralf Schick

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa