tirsdag, 18 januar 2022 23:38

Psykologspesialist: Breivik må forstå at han spolerer enhver mulighet for løslatelse

Terrordømte Anders Behring Breivik har ikke beveget seg en millimeter fra opptredenen i de to tidligere rettssakene, mener psykologspesialist Pål Grøndahl Terrordømte Anders Behring Breivik har ikke beveget seg en millimeter fra opptredenen i de to tidligere rettssakene, mener psykologspesialist Pål Grøndahl Foto: Berit Roald / NTB

Terrordømte Anders Behring Breivik har ikke beveget seg en millimeter fra opptredenen i de to tidligere rettssakene, mener psykologspesialist Pål Grøndahl.

Breiviks framtoning i den provisoriske rettssalen i Skien fengsel tirsdag skilte seg ikke fra de to tidligere rettssakene i 2012 og 2017.

– Han er kledd på samme måte, han utfører den samme, ustrategiske såkalte høyreekstreme hilsenen. Hvis han hadde noen som helst idé om at han kan bli prøveløslatt, spoleres det i det øyeblikket han trer inn i rettssalen, sier Grøndahl til NTB.

-Ustrategisk

I tillegg til nazihilsenen, merker han seg plakaten Breivik hadde utstyrt seg med hvor han forsøkte å frambringe et høyreekstremt budskap. I forklaringen til retten tok han verken avstand fra det han har gjort eller viste noe tegn til anger eller empati med ofrene eller pårørende.

– Hvis han har noen logisk tenkning igjen, så må han forstå at han underminerer enhver mulighet han har for å bli trodd på. At han skal kunne gå ut i samfunnet igjen og ikke representere noen risiko – samtidig som han forfekter det samme budskapet som en gang ledet ham til å begå de mest ekstreme handlinger vi har sett i Norge i fredstid, sier Grøndahl.

– Det er så ustrategisk. Ingen kommer til å gå inn for at hans risiko er svekket, legger han til.

Ser på historikken

Han går langt i retning av å si at Breivik aldri slipper ut av fengselet, men tar et lite forbehold om at man ikke kan forutsi fremtiden.

– Det vi ofte gjør i risikovurderinger, er å se bakover, se på historikken. Den er som den er. Da må jeg si at jeg ser pessimistisk på hans muligheter for å gjeninntre i samfunnet og kunne rehabiliteres slik at han ikke utgjør noen risiko for noen, sier psykologspesialisten.

Han vil ikke si at Breivik har svekket sine muligheter for å slippe ut, ettersom forklaringen fortsetter i samme spor som han tidligere har holdt fast ved. Han antyder at motivasjonen heller dreier seg om oppmerksomhet.

– Det eneste han har å bygge på, er en slags standing i det høyreradikale miljøet, mener psykologspesialist Pål Grøndahl.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa