mandag, 04 mai 2020 12:21

Da englene i Haug forsvant

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Fondveggen i Haug kirke med de to englene i hvert sitt hjørne. Fondveggen i Haug kirke med de to englene i hvert sitt hjørne. Foto: Frank Tverran

Du skal ikke tulle med tradisjoner i Haugsbygda. Det forteller denne episoden fra 1957 med all tydlighet.

Det hele begynte i Haug kirke en vintersøndag i februar 1957 da en kirkegjenger til sin store overraskelse oppdaget at de to englefigurene i kirken var fjernet. Dette utløste et leserinnlegg i Ringerikes Blad den 20.februar 1957 hvorfra vi siterer:

"Blikket ble rettet fremover mot den vakre altertavlen. Men der fremme var noe forandret fra forrige gang. Noe var borte. De to gipsfigurene med hver sin Bibel, den ene med Bibelen under armen, den andre med Bibelen oppslått, var ikke lenger på sin plass. Disse to er maken til de som er plassert i Hønefoss kirke og i sin tid en gave fra Røssholm (Brukseier Ole Røssholøm, ordfører i Norderhov fra 1894 til 1901, red.anm.). I Hønefoss er de ikke fjernet. Hvorfor så i Haug? Hvilken person eller personer kan ha hatt en slik interesse? Kirkeforening, menighetsråd, kirkeverge eller prest? Jeg og mange andre som har levd i Haugsbygd all vår tid, synes den eller de ansvarlige her har foretatt seg noe som iallfall for oss ikke bidrar til økt høytid i vår kirke. Snarere tvertimot. Må vi da for fremtiden legge vår kirkegang til Hønefoss kirke for å få se disse vakre symbol på lærdom og tro? Nei, la oss igjen få se disse plasert på hver sin side av alteret i Haug kirke."

Innflyttere?

Innlegge ble avsluttet slik:
"Jeg tror den eller de som har fjernet dem, er innflytter(e) til Haugsbygd og derfor heller ikke knytter slike minner og tradisjoner til dem som vi innfødte. Svar utbes." Innlegget var undertegnet "Haugsbygding".

Purret på svar

Til tross for oppfordringen om et svar, skjedde det ingen ting fra de ansvarlige i Haug kirke. Dette medførte følgende purring, fortsatt undertegnet "Haugsbygding":
"Det er skrevet i "Publikums Røst" angående disse figurene i kirken vår. Det var spørsmål om hvem som hadde tatt seg av dette og fjernet gipsfigurene uten bygdens tillatelse. Har Kirkeforeningen eller innflyttere "rent mel i posen"? Så svar ærlig på dette før vi går videre med denne sak.

Olav Loeshagen kom på banen

haug kirke engelEtter nok en taus periode, kom det et avisinnlegg fra Olav Loeshagen. "Noen" hadde bedt han om ikke å blande seg inn i saken, men han trosset dette. Han var en av bygdas virkelig "tunge" kulturpersonligheter som tidligere også hadde vært kirketjener i Haug kirke. Men mest kjent var han som komponist. Han skrev følgende:

"Jeg har med interesse lest innleggene om de fjernede "figurer" i Haug kirke. Riktignok ble jeg bedt om ikke å skrive noe om at figurene var fjernet. Men da flere har bedt meg om en uttalelse, skal jeg komme med noen bemerkninger.

De to figurer i Haug kirke har i likhet med de to i Hønefoss hele tiden hatt navnet "engler", de stammer fra forrige århundre og er en gave fra en av bygdens betydeligste menn, brukseier Røsholm. De har et vakkert symbol. Den ene på marsj med evengeliet. Den andre fordyper seg i innholdet. Et dyrt minne er disse to englene fra prost Christophersens tid. Han var en kunstelsker, og i preknene sine henledet han ofte oppmerksomheten mot "englene". En gang i Haug kirke forklarte han meningen med dem, og de som den gang var til stede, minnes denne prekenen.
Hva ville prost Christophersen sagt? Og hva ville klokker Skrutvold ha sagt?
Det største brudd jeg har opplevet i Haug kirke er at englene er fjernet. En får imidlertid håpe at de herrer som har gjort dette, kommer til fornuft og setter dem på plass igjen. Derved respekterer de bygdens følelser og tradisjoner."

Folkekravet vant fram

Noen hadde på et eller annet tidspunkt funnet ut at de to figurene passet bedre i gravkapellet enn i kirken og den 22. mars ble saken avsluttet med et avisinnlegg fra kallskapellan Herman Kvaase:

"Den anonyme og nidkjære "Haugsbygding" som efterlyser gipsfigurene i Haug kirke, kan når som helst henvende seg til Haug menighetsråd eller til prestekontoret for å få alle de opplysninger han måtte ønske om figurene som midlertidig er flyttet til gravkapellet."

Så om du er en av dem som savner englene fra Hønefoss gamle kirke, har du fortsatt muligheten til å se maken i Haug kirke. Her står englene fortsatt i kirken, til tross for "innflytteres" forsøk på omplassering.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa