mandag, 28 januar 2019 13:19

Eirik Jensen skyldig i korrupsjon, men frikjent for hasjsmugling

Eirik Jensen (i midten) og samboeren Ragna Lise Vikre lot seg fotografere da de ankom Oslo tingrett for å høre juryen i Borgarting lagmannsrett komme med sin kjennelse mandag. Kort tid etter ble han frikjent for det alvorligste forholdet i tiltalen. Eirik Jensen (i midten) og samboeren Ragna Lise Vikre lot seg fotografere da de ankom Oslo tingrett for å høre juryen i Borgarting lagmannsrett komme med sin kjennelse mandag. Kort tid etter ble han frikjent for det alvorligste forholdet i tiltalen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Juryen mener Eirik Jensen ikke medvirket til innførsel av store mengder hasj, men har kjent ham skyldig i grov korrupsjon.

Jensen er dermed frifunnet for det alvorligste forholdet i tiltalen: Medvirkning til innførsel av flere tonn hasj gjennom en årrekke.

Juryen mener derimot at ytelsene han fikk av Gjermund Cappelen er å regne for korrupsjon, og konkluderer med at korrupsjonen er grov. I grunnlaget for spørsmålet ble det vist til at Jensen i perioden fra 2004 til 19. desember 2013 fikk kontanter og/eller bidrag til oppussing og/eller en mobiltelefon og/eller en klokke og/eller reparasjon av en klokke.

Juryen i Borgarting lagmannsrett avsa sin kjennelse mandag ettermiddag, etter å ha rådslått om bevisene og spørsmålene om skyld i narkotika- og korrupsjonssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen. Det er gått seks dager siden juryen trakk seg tilbake for å finne svarene i den historiske straffesaken.

Umiddelbart etter at juryen hadde kommet med sin kjennelse, trakk de tre fagdommerne seg tilbake for å vurdere hvorvidt den skal settes til side. Det er uvisst hvor lang tid fagdommerne trenger på å vurdere spørsmålet, men trolig har de på forhånd diskutert seg imellom hvordan de skal forholde seg til forskjellige utfall.

Tidslinje

  • 3. desember 2013: Politiet i Asker og Bærum setter i gang spaning på Gjermund Cappelen, som lenge har vært mistenkt for storimport av hasj.
  • 18. desember: En garasje i Sørkedalsveien blir ransaket, og politiet beslaglegger 109 kilo hasj.
  • 19. desember: Cappelen blir pågrepet av politiet hjemme i Bærum. Tidligere samme dag har politiet observert et møte mellom Cappelen og politimannen Eirik Jensen.
  • I tre uformelle avhør i januar 2014, de såkalte Ila-samtalene, snakker Cappelen med to informantbehandlere fra Asker og Bærum politidistrikt. I samtalene trekkes Jensen inn i saken. Ifølge Cappelen har Jensen i en årrekke bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen skal ha fått 500 kroner per kilo hasj, minst 15 millioner kroner. I Oslo tingrett ble Jensen dømt for å ha mottatt penger og gaver for i alt 667.800 kroner.
  • Cappelen tilstår å ha smuglet opptil 30 tonn hasj til Norge de siste 20 årene.
  • 24. februar 2014: Eirik Jensen blir pågrepet i garasjen i Oslo politihus. Han blir siktet av Spesialenheten for politisaker for grov korrupsjon.
  • 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt.
  • 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen blir utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Cappelen siktet for grov korrupsjon.
  • Oktober 2015: Cappelen og sju medhjelpere blir funnet skyldige i Asker og Bærum tingrett for oppbevaring og salg av 1,2 tonn hasj. Seks av medhjelperne blir dømt til fengsel mellom 5 og 16 år. I juni året etter blir Cappelens sønn dømt til halvannet års fengsel for heleri av 4,5 millioner kroner.
  • 5. februar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelen for innførsel eller forsøk på innførsel av i alt 16,8 tonn hasj.
  • 6. februar: Riksadvokaten tar ut tiltale mot Eirik Jensen for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet knyttet til innførsel av 13,9 tonn hasj.
  • 9. januar 2017: Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen starter i Oslo tingrett og varer fram til 23. mai. Over 6.000 dokumenter og forklaringene fra 122 vitner danner bevisgrunnlaget.
  • 18. september 2017: Oslo tingrett finner begge skyldige etter tiltalen. Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel, mens Gjermund Cappelen får 15 år. Begge anket – Jensen over skyldspørsmålet og Cappelen over straffutmålingen.
  • 28. august 2018: Ankesakene starter i Borgarting lagmannsrett.
  • 23. januar 2019: Etter 77 rettsdager holder lagdommer Kristel Heyerdahl sin rettsbelæring. Juryen starter så sin rådslagning.
  • 28. januar: Juryens arbeid fortsetter etter at den heller ikke søndag kom fram til en kjennelse. Dette er den lengste jurybehandlingen i Norge noensinne
Sist redigert mandag, 28 januar 2019 13:25

Andre saker å lese

Kvinne pågrepet etter skudd mot politistasjon i Bergen

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Kvinne pågrepet etter skudd mot politistasjon i Bergen

En kvinne er pågrepet etter funn av kulehull på bygget der politistasjonen i Fyllingsdalen i Bergen ligger. Saken ses i sammenheng med skyting mot busser i samme område.

Les mer i RingeriksAvisa

Strømbrudd førte til brannalarmer

20-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Mellom klokka 2 og 3 natt til fredag, ble det utløst 3 automatiske brannalarmer i Ringerike på grunn av røykutvikling. Årsaken skal ha vært feil i strømnettet.Føie sendte ut melding...

Les mer i RingeriksAvisa

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa