torsdag, 25 oktober 2018 12:05

Undersøkelse: Lokale medier er lite kritiske

Bare fem av hundre saker skrevet av lokale og regionale medier er kritisk vinklet, viser en undersøkelse utført av Nord universitet. Bare fem av hundre saker skrevet av lokale og regionale medier er kritisk vinklet, viser en undersøkelse utført av Nord universitet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bare fem av hundre saker skrevet av lokale og regionale medier er kritisk vinklet, viser medieundersøkelsen om lokaljournalistikk utført av Nord universitet.

– Kritisk blikk på maktpersoner og maktforhold i samfunnet er selve kjernen i det journalistiske oppdraget. Så på dette området kan en si at det står skralt til i lokale og regionale medier, sier førsteamanuensis Birgit Røe Mathiesen ved Nord universitetet.

Undersøkelsen viser videre at de lokale mediene vier mest plass til sport. Hver femte artikkel som publiseres handler om det. Samtidig skriver mediene minst om innvandring, miljø og klima.

Hver femte kilde som intervjues i lokale- og regionale medier er ledere i privat eller offentlig sektor. 18 prosent av kildene er sportsutøver eller trener. Av hovedkildene er 68 prosent menn og 32 prosent kvinner.

Røe Mathiesen viser til at halvparten av de undersøkte sakene bare har en enkelt kilde. Lokale fådagersaviser bruker én kilde i 53 prosent av sine saker. NRKs distriktskontorer som deltok i undersøkelsen, bruker én kilde i 37 prosent av sakene.

– De største redaksjonene har mest kritisk journalistikk og flest saker med flere kilder. Samtidig har de minste avisene og NRK størst bredde i kildevalget. Det er også de minste avisene og NRK som bruker mest plass på politiske saker.

Medieundersøkelsen har tatt for seg innholdet i 6.574 saker i både nett, papir, radio og TV i løpet av seks ukedager spredt utover 2017.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa