onsdag, 21 desember 2016 08:00

Vi synder under juletreet

GRØNNE VERDIER UNDER TREET. Særlig blant unge voksne er det mange som slurver med kildesortering av julegaveemballasje. GRØNNE VERDIER UNDER TREET. Særlig blant unge voksne er det mange som slurver med kildesortering av julegaveemballasje. Foto: Big Stock

Én av fem innrømmer å slurve ekstra med kildesortering på julaften, avslører en ny undersøkelse.

Litt utpå julekvelden ligger tom papp- og plastemballasje spredt utover stuegulvet i mange hjem. Og mens de fleste gavene forhåpentligvis blir satt pris på av mottaker, går mye av emballasjen en ublid skjebne i møte – i alle fall sett fra et miljøperspektiv.

En ny befolkningsundersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt avslører at én av fem julefeirende østlendinger pleier å kaste tomemballasjen i restavfallet på julaften. 10 prosent brenner den i ovn eller peis.

– Det er lov å være litt skuffet over disse funnene. Selvfølgelig skal vi kunne kose oss på julaften med god mat, gaver og alt som hører til, men det er da ikke noen stor sak å kildesortere avfallet sitt. Gjør vi det kan vi feire jul med litt bedre samvittighet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Unge synder mest, eldre minst

I undersøkelsen svarer 20 prosent av respondentene på Østlandet at de slurver ekstra med kildesortering på julaften. Det er litt under landsgjennomsnittet.

Befolkningen sett under ett er det blant unge voksne, altså personer mellom 18 og 34 år, vi finner flest miljøsyndere på julaften. 33 prosent av personene i denne aldersgruppen innrømmer at de henter fram den svarte søppelsekken når de skal rydde opp i avfallet etter gaveutpakkingen. Hele 15 prosent brenner emballasje som egentlig fint kunne blitt gjenvunnet.

Og mens de unge synder mest under juletreet, blir folk flest litt mer ordentlige med alderen. Blant den eldste aldersgruppen i undersøkelsen til Grønt Punkt, de over 55 år, svarer bare 16 prosent at de kaster alt avfallet i samme søppelsekk. Kun 5 prosent oppgir at de kvitter seg med emballasje på julaften ved å brenne den.

Tips for en grønn jul

Jaana Røine har følgende tips til de som synes det blir altfor mye tomemballasje på julaften:

– Planlegg på forhånd, så blir du ikke overveldet underveis. Lag plass til en improvisatorisk kildesorteringsstasjon før gaveutpakkingen begynner. Sorter emballasjeavfallet plast, papp og kartong osv. underveis. Tråkk eller klem kartongene flate, så tar de ikke så stor plass. Og la barna hjelpe til. Da lærer de noe selv ikke alle voksne vet, nemlig at kildesortering er noe man fint kan gjøre både til hverdags og til fest, sier hun.

 

Sist redigert onsdag, 21 desember 2016 08:04

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa