mandag, 05 desember 2016 09:04

DAB er større enn FM

Skrevet av

DAB er nå den mest brukte lytterplattformen i Nordland. 42 prosent av lyttertimene skjer på DAB, mens FM-lyttingen bare utgjør 38 prosent.

Konverteringen til det digital radio har kommet langt. Nye tall viser at 71 prosent av alle norske husstander nå har en eller flere DAB-radioer. I Nordland, som nærmer seg tidspunkt for avvikling av nasjonale FM-sendinger, er det DAB i 77 prosent av alle husstander.  

- Den moderne radioen har gitt gjenklang hos lytterne fordi det innebærer flere kanaler. Alle får flere kanaler med DAB-radio. I et fylke som Nordland er det mange små steder som opplever en svært stor kanalvekst. Lyd uten skurr er også noe som appellerer til mange, forklarer Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge. Selskapet representerer kringkasterne NRK, P4-Gruppen og Bauer Media.

Høy digital lytting

I følge ferske lyttertall fra oktober og november er digital radio dominerende blant lytterne i hele  landet. 70 prosent av lytterne bruker en digital plattform som DAB, internett eller digital tv hver eneste dag. DAB er den desidert største av disse plattformene, i følge Kantar Gallup.

- Bruken av DAB som plattform har økt kraftig etter at sendernettene fikk full dekning, og bruksmønsteret som gjenspeiles i dag har vært tydelig siden 2012 da man begynte den digitale målingen. Nordmenn liker å høre radio på gamlemåten, noe som kan forklare den store DAB-oppslutningen. DAB viderefører fordelene fra tradisjonell kringkasting, men tilbyr samtidig flere kanaler, sier Torvmark.

77 prosent av radiolytterne i Nordland bruker nå minst en digital plattform. 42 prosent av lyttertiden foregår på DAB, mens 38 prosent av lyttertiden er på FM. Internett og tv står for henholdsvis 13 og 6 prosent av radiolyttingen.

Lavere i bil

Digitalradioundersøkelsen fra TNS Gallup kartlegger også når nordlendingene  planlegger å gjøre oppgradering i bil. 60 prosent oppgir at de vil vente til slukking. 32 prosent har allerede DAB i bilen.

Tilsvarende tall på landsbasis er 49 prosent og 28 prosent.

- Mange bør begynne gjøre oppgraderingen nå for å ha radioutstyret på plass til 11. januar. Det finnes løsninger for alle typer biler og vi anbefaler å gjøre gode forundersøkelser. Det skal ikke koste 18.000 kroner, slik vi har sett eksempler på, sier Torvmark.

DAB-dekningen i Norge er bekreftet å ha 99,7 prosent befolkningsdekning av norske myndigheter. Det gjøres mindre justeringer som vil bedre dekningsgraden enkelte steder i landet. Kanaler har ulik dekning både på FM og DAB.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa