torsdag, 20 oktober 2016 22:23

Bibelselskapet 200 år

Skrevet av
Anders Aschim ga oss innblikk i oversetterens arbeid Anders Aschim ga oss innblikk i oversetterens arbeid Foto: Frank Tverran

Det er alltid koselig å samles i den gamle "Svenskestua" på Norderhov. I år er det 200 år siden Det Norske Bibelselskap ble stiftet, og det var bibelen som sto i fokus. Og kvelden ble mye mer spennende enn folk hadde forventet.

Mens høstmørket senket seg over den gamle presegården, kunne konservator Preben L. Johannessen varlig vise frem en bibel som var mye eldre enn Bibelselskapet; nemlig den bibelen som hadde tilhørt prestefrue Anna Colbjørnsdatter. Videre hadde Preben satt sammen en flott oversikt over boken Bibelens historie i Norge og en rekke flotte, gamle bibler var stilt ut.

bibel preben l johannessen
Preben leverte som alltid (Foto: Frank Tverran)

Ringerikes Museum og Ringerike prosti hadde denne kvelden gått sammen om å invitere til et noe annerledes bibelstudium.

Mest interessant og nytt for mange, var nok bibelforsker Anders Aschims foredrag: Gamle ord i ny drakt? Han fortalte om erfaringer fra arbeidet med oversettelsen av Bibel 2011. Anders Aschim er en norsk teolog, bibeloversetter og sakprosaforfatter. Han er professor ved Institutt for religion, livssyn og kyrkjefag ved Høgskulen i Volda. Han viste eksempler på hvilke forskjellige valg som ble tatt i forbindelse med oversettelse av bibelen. Han fortalte også hvordan man tilnærmet seg det politisk korrekte, bl.a. at han hadde fjernet det siste ordet "neger" fra boka.

Prost Kristin Moen Saxegaard avsluttet med å lese Ruts bok. Ved hjelp av den smarte svigermoren Noomi fikk enken Rut draget på storbonden Boas. Du kan lese fortellingen om Rut i Det gamle testamente.

Det bare ett år gamle kirkekoret i Norderhov,Norderhov Vocale v/ dirigent kantor Corinna Stamm, var med på å skape stemning i stua mellom foredragene.

bibel kristin prost

Prost Kristin Moen Saxegaard fortalte at Rut lå under filten til Boas hele natten - men ved hans føtter, må vite (Foto: Frank Tverran).

 

Sist redigert mandag, 24 oktober 2016 15:37

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa