tirsdag, 11 oktober 2016 09:09

Ringerike beste kommune i Buskerud

Skrevet av
Ringerike beste kommune i Buskerud Foto: Frank Tverran

Ringerike kommer best ut i Buskerud i Forbrukerrådets kommunetester. Testene viser at det er en klar sammenheng mellom folketall og hvor godt kommunene leverer.

Ringerike gjør det også svært godt på landsbasis med en sjetteplass. På andreplass i fylket følger Drammen, som også ender på en respektabel 24. plass blant landets kommuner. Samtidig er spennet i fylket stort, med Hurum og Krødsherad på bunnen, og ikke bedre enn henholdsvis nummer 337 og 350 på landsbasis.

Nes gjør det ellers bra i underkategorien «Pleie og omsorg» med en femteplass på landsbasis. Ringerike og Hol kommer også bra ut med henholdsvis en niende og tiende plass i underkategoriene «Sosiale tjenester» og «Tekniske tjenester».

– Innbyggerne skal kunne forvente at kommunen leverer på så grunnleggende tjenester som de vi har testet. Dessverre har svært mange kommuner langt igjen før vi er fornøyde med den servicen og informasjonen de gir, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

Resultatene baserer seg på et vektet snitt av Forbrukerrådets tester i perioden 2005–2016. Kommunene har blitt målt på informasjon og service, og ikke kvalitet og innhold i selve tjenesten.

Store kommuner best ut

Forbrukerrådet har testet landets kommuner en rekke ganger siden 2005, og tendensen er klar; store kommuner leverer i all hovedsak best kvalitet på service og informasjon.

Asker er en soleklar vinner, fremfor unntaket Vinje, som med sine 3700 innbyggere leverer gode resultater hvert år. Alle de 50 dårligste kommunene har under 10 000 innbyggere, og blant de 25 beste er det kun to kommuner med under 10 000 innbyggere.

– Asker har forstått viktigheten av å jobbe systematisk i møte med innbyggerne. Kommunene har hevdet seg i toppen uansett hva de er blitt testet på siden 2005, sier Anne Kristin Vie.

– Samtidig er det også noen mindre kommuner som kommer godt ut, og som understreker at det er mulig å levere kvalitet, så lenge man har en kultur for å ta service og informasjon på alvor.

Dette kjennetegner kommunene som lykkes

Forbrukerrådet har tidligere sett på hva som kjennetegner kommuner som lykkes (lenke). Her er det mye som bør være til inspirasjon for andre kommuner.

Gjennomgående viser disse at de har en bevisst holdning til hvordan de kan levere god service. Denne holdningen er gjerne forankret i hele organisasjonen, ikke minst i ledelsen.

Kommunene har også fokus på tilgjengelighet, og tilbyr gjerne «en dør inn», for eksempel med servicetorg eller «åpent rådhus». Tankegangen går også igjen i kommunens digitale satsing.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa