torsdag, 06 oktober 2016 21:49

Årets Hefte Ringerike er klart!

Skrevet av

Årets hefte lanseres på Norderhov gamle prestegård søndag 23. oktober kl 13.00. Der vil flere av forfatterne være til stede.

Også i år er spennvidden i Heftet Ringerike stort; fra Høsveis sin brobygger til en skøyerhistorie fra hvordan det var på Kirkeskolen for 40 år siden.

Etter tradisjonen blir fem artikler presentert av forfatterne og i følgende rekkefølge:

Olav Norheim følger historien om «Låtten svenskadn let då dei kom til Norderhov». Her er det mulig at vi får et musikalsk innslag også. Denne artikkelen er en av tre om hendelsene rundt 1716. Denne er en av to som særlig beskriver de svenske soldatene (karolinerne).

Per Terje Norheim  har gått igjennom rullene og skrevet om «Ringerikinger som soldater i Holstein». Perioden er 1758–1764 og det er de rød-blå soldatene fra Ringerike og Hole han følger i  forsvaret av dobbeltmonarkiets sørgrense.

Marit Stubbraaten setter «nytt lys på kunstnerparet Anders C. Svarstad og Sigrid Undset». Dette var store kunstnere, og de levde i et til tider stormfullt ekteskap som nylig er blitt behandlet i ei bok av Sigrun Slapgard.

Blant de mange jubileer i år er Kirkeskolens 120-årsjubileum. Lyrikeren Elling Felefransen Vistekleiven har skrevet om noe han husker fra «Kirkeskolen for 40 år sia». Kanskje blir det flere historier eller et dikt?

Halvard Lundstad og Gunvor Bollingmo skriver om Ask Småindustri som produserte leiker og bærplukkere under andre verdenskrig. Lærer Lars Larsen på Stranden var en drivkraft i virksomheten som de har samlet stoff om.

Årets hefte har hatt følgende redaksjon:

Anne Sofie Hval
Gunvor Marie Bollingmo
Kristoffer J. Kristiansen
Ragnvald Lien, redaktør
Marit Stubbraathen
Frøydis Ruud

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa