fredag, 16 september 2016 13:33

Vi lufter ikke dyna lenger

Husstøvmidd: 1,5 millioner husdyrmidd på 0,2 millimeter deler seng med deg. Her forstørret 800 ganger. Husstøvmidd: 1,5 millioner husdyrmidd på 0,2 millimeter deler seng med deg. Her forstørret 800 ganger. Copyrights: Cambridge University m.fl.

En tredjedel av oss lufter dyna maksimalt én gang i året, viser en ny undersøkelse. Hvordan holder du da midden unna sengetøyet?

30 prosent lufter dyner og puter utendørs én gang i året eller sjeldnere. 24 prosent gjør det én til to ganger i halvåret. Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for ISS.

– Før var det et vanlig syn å se dyner henge ut av vinduene en lørdags- eller søndagsmorgen. Slik er det ikke lenger, sier Irene Sørgård Brekke i ISS. Hun er fagkonsulent for rengjøring.

Stadig flere nordmenn bor i blokk eller sameier.

– Mange borettslag har restriksjoner mot lufting av eiendeler ut av vinduet, særlig tepper. De fleste beboere ønsker ikke naboens støv inn gjennom eget vindu, sier Brekke.  

I hovedstaden lufter 39 prosent én gang i året eller sjeldnere, viser ISS-undersøkelsen. På landsbasis lufter den godt voksne delen av befolkningen dyna og putene hyppigere enn yngre årsklasser.

Kulde og vask

Lufting av dyner og puter er bra for å holde fuktigheten i sengetøyet lav. Ekstra gunstig er det å gi dyner og puter et møte med kulde.

­– Hva som er riktig hyppighet for lufting, vil avhenge av bruken. Men mange er nok ikke klar over at husmidd lever av døde hudceller og trives spesielt godt i fukt. I dyner, puter og sengetøy har krypene rikelig tilgang på begge deler. En lengre lufting, særlig i kuldegrader og helst kaldere enn 15 minusgrader, tar knekken på midd, sier Brekke.

Jevnlig vask av dyner og puter på 60 grader er også en god metode for å unngå at sengen din blir et festmåltid for midd. Midden tåler ikke den høye temperaturen.

– Sjekk vaskelappen først, men de aller fleste dyner og puter kan i vaskes i maskin på 60 grader. Du bør imidlertid unngå å bruke skyllemiddel. Puter trenger som regel hyppigere vask enn dyna, sier Irene Sørgård Brekke i ISS.

Det er viktig etter vasken at dyner og puter tørker godt, helt til fukten er ute. Har du en dyne som ikke tåler så høy temperatur, er løsningen å fryse den ned hvis du vil kvitte deg med midden.

Allergikere

Det finnes mange tusen arter av midd. Den mest kjente for mennesker er husstøvmidd.

For de fleste av oss er midd verken farlig eller skadelig. Og med en størrelse på 0,2 til 0,3 millimeter er de vanskelige å se. Men tanken på å ha tusenvis av kravlende småkryp i senga, frastøter mange.

Noen er allergiske mot midd, 14 prosent av befolkningen, ifølge anslag fra NAAF. Det er middens avføring som forårsaker allergiske reaksjoner, som tett og rennende nese, særlig om natten. Har du atopisk eksem eller allergiske øyereaksjoner fra før, kan det bli verre i kontakt med husstøvmidd.  

Lav fuktighet i dyna kan oppnås på flere måter.

– La være å re opp dyna, i hvert fall om morgenen. Brett dyna godt bakover slik at innsiden vender opp. Da får dyna luftet seg i løpet av dagen, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Forekomsten av midd vil variere både med årstid og klima. Det er mer vanlig med middallergi i kyststrøk enn i et tørrere innlandsstrøk.

– Du begrenser også middforekomsten i sengetøyet ved å ha en lav romtemperatur og ved å lufte på rommet ditt. Hvis soverommet ikke har god ventilasjon, bør du vurdere å sove med døra på gløtt, sier Gustavsen.

Hvor ofte lufter du/dere dyner og puter utendørs eller gjennom vindu?

Sjeldnere enn 1 gang i året: 16 %
Omtrent 1 gang i året: 14 %
1-2 ganger i halvåret: 24 %
Ca. annenhver måned: 11 %
En gang i måneden: 13 %
Annenhver uke: 6 %
Hver uke: 5 %
Vet ikke: 10 %

(Kilde: YouGov)

Sist redigert fredag, 16 september 2016 13:39

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa