onsdag, 17 juli 2024 18:49

Pål Enger bisatt med «Skrik» på kistelokket

Skrevet av
Båren til Pål Enger før begravelsesseremonien i Vålerenga kirke i Oslo. Båren til Pål Enger før begravelsesseremonien i Vålerenga kirke i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Kunsttyven Pål Enger gikk bort 30. juni, 57 år gammel. Onsdag ble han bisatt fra Vålerenga kirke. Fortiden preget kirkerommet på en uvanlig måte.

Enger er mest kjent for å ha stjålet «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i februar 1994, noe som vakte oppsikt verden over. Han spilte også et par sesonger for fotballaget til Vålerenga på 80-tallet, men ble først kjent for et bredere publikum da han i 1988 stjal Edvard Munchs «Vampyr» fra Munch-museet på Tøyen i Oslo.

Onsdag klokken 12 ble han bisatt fra Vålerenga kirke i Oslo. Seremonien bar preg av Engers fortid som kunsttyv. Over kisten var det lagt et klede med nettopp «Skrik» som motiv. Ved alteret sto flere malerier, blant annet av Nasjonalgalleriet med en stige satt opp mot vinduet, slik Enger som kjent brøt seg inn for å stjele det ikoniske maleriet.

57-åringen etterlater seg fire barn.

I etterkant av sin død fikk Enger nekrologen sin publisert i både The Economist og Financial Times.

Engers advokat den siste tiden, Nils Christian Nordhus, beskriver Enger som et raust menneske, som levde et «utfordrende og rikt liv».

– Jeg vet han var veldig glad i barna sine, og først og fremst tenker jeg på familien hans i dag. Jeg var bare heldig som fikk hjelpe Pål. Det fant jeg stor glede i, sa Nordhus til VG da dødsfallet ble kjent.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa