torsdag, 02 mai 2024 10:46

Nye reguleringsplaner for E16 og Ringeriksbanen

Skrevet av
Ringeriksbanen ut i det blå Ringeriksbanen ut i det blå AI-generert illustrasjon ved Frank Tverran

I forbindelse med Stortingets behandling av Nasjonal transportplan 2025–2036 stiller Transport- og kommunikasjonskomiteen en rekke spørsmål til Samferdselsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Her finner du spørsmål om Ringeriksbanen og E16 med tilhørende svar. Understrekingene i svarene er gjort av oss.

Spørsmål 45 (Fra Høyre):

Ringeriksbanen: Reguleringsplanen legger til grunn at bane og vei skal bygges sammen. I NTP foreslås det at vei og bane skal bygges uavhengig av hverandre, og Bane Nor får ansvaret for Ringeriksbanen. Vil oppsplittingen kreve ny prosjektering for Ringeriksbanen? Hvor lang tid vil det i så fall ta og hvilke ekstrakostnader vil tilkomme, både av ny prosjektering og som følge av at man ikke lenger får utnyttet synergiene i de to prosjektene, for eksempel med tanke på masse-håndtering? Er det også risiko for at deler av jernbanestrekningen må omreguleres?

Svar:

Ny Ringeriksbane, slik den er regulert i dag for Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 Høgkastet - Hønefoss med 40 km bane fra Sandvika til Hønefoss og 16 km firefeltsvei fra Høgkastet til Hønefoss, er omfattet av reguleringsplanen som ble vedtatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet 27.03.2020 En viktig forutsetning for planen er at vei og bane ligger i felles trase i 14 km fra Kroksund til Ve (Hønefoss).

Konsekvensene av å dele opp fellesprosjektet og gjennomføre en sekvensiell utbygging med vei først og jernbanen etterpå må utredes. Mulighetene og begrensningene som ligger i reguleringsplanen vil bli vurdert, herunder ekstra kostnader som vil kunne påløpe ved å planlegge for en sekvensiell gjennomføring og hva det vil si for fremdriften i en eventuell videreføring av prosjektet.

Konsekvensene av å splitte opp fellesprosjektet vil bli vurdert av Samferdselsdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartemetnet (som er planmyndighet), Nye Veier og Bane NOR når NTP er behandlet av Stortinget.

Spørsmål 46 (Fra Høyre):

E16 Skaret-Hønefoss: Reguleringsplanen legger til grunn at bane og vei skal bygges sammen. I NTP foreslås det at vei og bane skal bygges uavhengig av hverandre, og Nye Veier får ansvaret for E16 Skaret-Hønefoss. Vil oppsplittingen kreve ny prosjektering for E16 Skaret-Hønefoss? Hvor lang tid vil det i så fall ta og hvilke ekstrakostnader vil tilkomme, både av ny prosjektering og som følge av at

man ikke lenger får utnyttet synergiene i de to prosjektene, for eksempel med tanke på massehåndtering? Er det også risiko for at deler av veistrekningen må omreguleres?

Svar:

Regjeringen legger opp til at fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 deles opp, og at veiprosjektet E16 Skaret–Hønefoss overføres til Nye Veiers ordinære portefølje. Ringeriksbanen tilbakeføres til Bane NOR og vurderes nærmere i lys av ny fjerntogstrategi. Det legges opp til at fjerntogstrategien er en sentral utredning frem mot neste NTP 2029-2040.

Ny E16 Skaret – Hønefoss slik den er regulert i dag er omfattet av to reguleringsplaner.

1. Reguleringsplan for E16 Skaret – Høgkastet med 9 km ny firefeltsveg ble vedtatt av Hole kommune i 2017.

2. Reguleringsplan for Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 Høgkastet - Hønefoss med 40 km bane fra Sandvika til Hønefoss og 16 km firefeltsveg fra Høgkastet til Hønefoss ble vedtatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet 27.03.2020

Veg og bane er planlagt å gå i felles trase i 14 km fra Kroksund til Ve (Hønefoss).

Som omtalt i NTP betinger oppstart av arbeid på veiprosjektet E16 Skaret-Hønefoss at reguleringsmessige forhold knyttet til oppdeling av prosjektet blir avklart.

Samferdselsdepartementet vil, i samråd med Kommunal- og distriktsdepartementet som er planmyndighet, sørge for nødvendige avklaringer når NTP er behandlet av Stortinget.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa